Plane Finder

Plane Finder is een app waarmee je het luchtverkeer wereldwijd in realtime kunt volgen. Naar eigen zeggen is Plane Finder de nummer één app ter wereld als het gaat om het volgen van vluchten. In de app navigeer je eenvoudig naar een specifiek deel van de aarde door simpelweg aan te raken en in te zoomen. Hiermee kunnen gebruikers vliegtuigen identificeren die zich in hun buurt bevinden. Een ander belangrijk verkoopargument van Plane Finder is een unieke functie. Als je de camera naar de lucht houdt waar een vliegtuig vliegt, krijg je informatie over die vlucht. De smartphone wordt als het ware een klein radarstation op zich.

Per vlucht is veel informatie beschikbaar. Waarvan sommige omvatten:

  • De vliegroute
  • De luchtvaartmaatschappij
  • De snelheid en een heleboel andere gegevens.

Als er een speciale vlucht is die u wilt volgen, kunt u deze op de volgende manieren zoeken:

  • Vluchtnummer
  • Plaats
  • Luchthaven

Kenmerken vliegtuig volgen Plane Finder

Naast het bovenstaande geeft Plane Finder informatie over aankomst- en vertrektijden op luchthavens.

Een andere leuke functie van Plane Finder is de alarmfunctie. Elke gebruiker kan automatisch worden gewaarschuwd over vluchten die worden gevolgd. Plane Finder stuurt je dan een bericht zodra er een vlucht bij je in de buurt is of voldoet aan andere criteria die voor de melding zijn gesteld.

Daarnaast biedt Plane Finder ook individuele filters die kunnen worden opgeslagen. Op deze manier kan de gebruiker bij een volgend bezoek aan de website of app snel een vooraf ingesteld filter selecteren op basis van zijn interesses.

Het aantal filters is onbeperkt. Met Plane Finder kunt u de filters ook een naam geven zoals u wilt. Er zijn dus talloze mogelijkheden om de vluchtvolgervaring te personaliseren.

De Plane Finder-app is beschikbaar voor iPhones, iPads en Android-telefoons. Natuurlijk is Plane Finder ook gemakkelijk toegankelijk en te gebruiken via de Plane Finder-website.

Plane Finder dekking

Als je kijkt naar de dekking van Plane Finder, dan zie je natuurlijk iets dat ook geldt voor andere vluchtvolgdiensten. In Noord-Amerika en Europa is de luchtverkeersdekking bijna 100%. De dekking van het radarsysteem is wat dunner in Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, India, het Midden-Oosten en Australië. Maar ook in deze regio’s is het percentage gedetecteerde vliegtuigen waarschijnlijk bijna 100%.

De dekkingsgraad voor Centraal-Azië ligt echter beduidend onder dit percentage. Dunbevolkte gebieden zoals Mongolië lijken weinig gegevens te verstrekken aan vluchtradarsystemen. Ook Afrika is een uitzondering.

Bovendien lijkt dekking in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika en het noordelijkste deel van Canada niet gegarandeerd. Dit fenomeen kan ook worden waargenomen bij concurrerende oplossingen voor het volgen van vliegtuigen, zoals Flightradar24, Radarbox24 of FlightAware.

Over het algemeen wordt een vluchtradar en zijn datanetwerk altijd ondersteund door grondstations. Dit betekent dat de dekking op het land veel beter is dan bijvoorbeeld over de oceanen. Het is waarschijnlijk dat Plane Finder uiteindelijk een technologie zal ontwikkelen om dit probleem op te lossen. Het is te verwachten dat in de toekomst nauwkeurigere gegevens beschikbaar zullen zijn, zelfs voor gebieden die momenteel niet erg goed worden gedekt.

Meest populaire vliegtuigen

Plane Finder heeft statistische gegevens gepubliceerd over de meest populaire vliegtuigen wereldwijd. Deze lijst geeft informatie over welk vliegtuig u waarschijnlijk het vaakst in de lucht zult tegenkomen.

Het is niet verrassend dat deze lijst wordt aangevoerd door Boeing en Airbus. Maar een interessanter feit is dat de kleine Cessna en een Z Z-type vliegtuig ook op de lijst zijn gekomen.

Hoe werkt Plane Finder?

Duizenden mensen over de hele wereld gebruiken Plane Finder voor het volgen van vluchten. Denk hierbij aan medewerkers van luchtvaartmaatschappijen en andere medewerkers van de luchtvaartsector (professionele gebruikers), zoals piloten en natuurlijk grondpersoneel. In de privésector hebben vooral vliegtuigspotters en vliegtuigliefhebbers toegang tot de gegevens van deze dienst.

In het volgende gedeelte wordt beschreven hoe Plane Finder werkt.

Plane Finder is ook gebaseerd op ADS-B-technologie. ADS-B staat voor “Automatic Dependent Surveillance Broadcast”. Het is een systeem dat wereldwijd wordt gebruikt om de efficiëntie van het luchtverkeer te vergroten, de vliegtuigvloten te beheren en de veiligheid van het luchtverkeer te waarborgen. Volgens Plane Finder komt de technologie ook het milieu, de wereldeconomie en passagiers ten goede.

De meeste commerciële vluchten en ook privévliegtuigen verzenden hun zogenaamde roepnaam, hun snelheid en positie evenals vele andere gegevens via het ADS-B-systeem. Plane Finder heeft daarom een ​​wereldwijd netwerk van ADS-B-ontvangers opgezet. Volgens de dienst breidt het netwerk zich ook voortdurend uit. Er zijn al duizenden Plane-Finder-ontvangers verspreid over de hele wereld.

De ontvangers verzamelen de signalen van het vliegtuig en sturen deze informatie via internet naar de Plane Finder-servers. Plane Finder is echter niet uitsluitend gebaseerd op gegevens uit het ADS-B-systeem. De ADS-B data is verrijkt met aanvullende informatie. Deze informatie omvat:

  • Vliegtuigregistratienummer en vliegtuiggegevens,
  • Informatie over de vertrekluchthaven,
  • Informatie over de luchthaven van bestemming, en
  • Vliegtuigfoto’s

Plane Finder kan zelfs vliegtuigen volgen die hun GPS-gegevens niet verzenden. Hiervoor wordt een procedure genaamd “Multilateratie” (MLAT) gebruikt. Volgens de serviceoperator kan met deze technologie een hoge mate van nauwkeurigheid worden bereikt bij het bepalen van de positie van vliegtuigen. De vluchtradar biedt dus ook de mogelijkheid om vliegtuigen te volgen die niet continu actuele data aanleveren.

Informatie over vliegtuigen volgen op Plane Finder

Het volgen van vluchten met Plane Finder biedt de volgende informatie:

  • Roepnaam
  • Vlieghoogte
  • Positie
  • Snelheid
  • Squawk-nummers
  • Weer
  • Verkeersgegevens
  • Terreininformatie

Al deze gegevens zijn ook belangrijk voor professionele gebruikers op het terrein. De luchtverkeersleiding gebruikt ze bijvoorbeeld om het luchtverkeer nauwkeuriger te regelen. Vluchtradarinformatie structureert zo het luchtverkeer. Een verbeterde luchtverkeersstructuur zorgt op zijn beurt voor meer veiligheid in de lucht. Vluchtradarsystemen zoals die van Plane Finder profiteren daarom van alle luchtreizigers.

Als je kijkt naar het aantal luchtvaartmaatschappijen dat Plane Finder volgt, kan je duizelig worden. Wat echter de vraag is, is hoe up-to-date de gegevens van deze dienst zijn. Uit een uittreksel van de traceerbare vliegtuigen van Duitse luchtvaartmaatschappijen blijkt dat ook Air Berlin nog steeds op de lijst staat. Zoals bekend is deze luchtvaartmaatschappij al enige tijd niet meer actief.

Statistische informatie over Plane-Finder

Het volgende korte overzicht geeft een indruk van de hoeveelheid data die Plane Finder biedt in verband met het volgen van vluchten, of liever gezegd de hoeveelheid data die het volgen van vluchten mogelijk maakt.

  • Enkele duizenden vluchten beschikbaar, de klok rond
  • Enkele duizenden luchthavens om te navigeren
  • Verschillende duizenden steden worden gedekt door Flight Radar
  • Individuele vliegtuigen per grondstation en per dag: meer dan 4.000
  • Meer dan 4.653 beoordelingen in de Apple App Store
  • Gemiddelde beoordeling van 4.6